Huis van Oranje
 
 
 
  Op deze pagina ziet u afbeeldingen uit de burgemeesterkamer  
 

Borstbeeld Koning Willem III (1817 - 1890)

 

Dit gipsen borstbeeld van koning Willem III is in 1849 in serie gemaakt. Hoewel er dus vele van geweest moeten zijn, is een dergelijk beeld tegenwoordig zeldzaam. De kwetsbaarheid van het materiaal zal daar zeker mee te maken hebben. Koning Willem III regeerde van 1849 tot zijn overlijden in 1890. Hij maakte zich bij de Nederlandse bevolking niet erg populair en ook zijn huwelijk met koningin Sophie was geen succes. Tot overmaat van ramp overleefde hij zijn drie zoons en dus hing de Oranjedynastie aan een zijden draadje. Op zijn zestigste huwde hij de 20-jarige Emma van Waldeck Pyrmont, die in 1880 het leven schonk aan een dochter, Wilhelmina. De grondwet was inmiddels aangepast in de zin dat ook een dochter troonopvolger kon worden.

 

 
 

 

 

   
 

Portret Koningin Wilhelmina (1880 - 1962)

 

Op 18-jarige leeftijd werd Wilhelmina in 1898 als koningin ingehuldigd. Haar moeder Emma was sinds het overlijden van koning Willem III in 1890 koningin-regentes geweest. Door de vele bezoeken die Emma met haar dochter aan de provincies gebracht had, was de populariteit van het Oranjehuis enorm toegenomen. Bij de inhuldiging was de vraag naar afbeeldingen van de nieuwe koningin dan ook groot. Bovendien hingen alle gemeentehuizen en overheidsinstellingen een portret van de koningin op. Toen het raadhuis van Oterleek in 1940 in gebruik genomen werd, hing daar ook zeker een portret van de koningin. Dit olieverfschilderij is vervaardigd naar een staatsiefoto van de jeugdige Wilhelmina uit 1897.

 

 
       
 

Portret Prins Frederik (1774 - 1799)

 

Deze broer van koning Willem I is een van de minder bekend Oranjes. Net als zijn twee jaar oudere broer studeerde hij in Leiden. Daarna genoot hij een militaire opleiding in Brunswijk (Duitsland). In 1793 streed hij aan de zijde van de Oostenrijkers tegen de Franse invallers bij Wervik (in het tegenwoordige België). In deze slag werd hij ernstig gewond en herstelde nooit helemaal. Toen hij in 1799 in Italië opnieuw tegen de Fransen ten strijde trok, sneuvelde hij bij Padua.